| Author |
Topic  |
|
Mega Volkan
Haiti
5082 Posts |
Posted - 07/29/2010 : 18:25:44
|
Konusu açılmamış, ilginç  Yarın vizyonda ve muhtelemen üzerinde oldukça konuşturur. Buradan yakalım... ready
 |
Edited by - Mega Volkan on 07/29/2010 18:28:10 |
|
|
Dr. Feelgood
1568 Posts |
Posted - 07/30/2010 : 01:56:50
|
ilk gün akşam seansında izleme planlarım varken arkadaşımla beraber izlemek istedim ve haftaya izleyebilcem, 30 temmuz'a kadar da gün saymıştım halbuki, neyse spoiler'sız yorumları bekliyoruz.
 |
 |
|
|
Dark Crimson
Netherlands
3163 Posts |
|
|
Dark Crimson
Netherlands
3163 Posts |
Posted - 07/30/2010 : 22:39:25
|
izledim. tek kelimeyle olağanüstü. gerçek sinema deneyimi budur. nolan yine aşmış.birkaç defa izlemek lazım ve tabiki her seferinde sinemada. yeni matrix hayırlı olsun.
http://www.myspace.com/katrantheband |
 |
|
|
Mega Volkan
Haiti
5082 Posts |
Posted - 07/31/2010 : 04:09:18
|
SPOOOOOOOOOOOILERRRR
o kadar çok şey var ki konuşulacak, kelime bulmakta zorlanıyorum. Nolan'ın en iyi filmi. Tarihin en ZEKİ filmi ve gelmiş geçmiş de en iyi filmlerden biri kesinlikle. Tam bir kurgu şaheseri. Sinematografi artık en üst seviyede. Nolan filmi ilmik ilmik örmüş. hem de ne matrix, ne dark city, ne de diğer saygı duruşu çaktığı filmler gibi düz giden bir şekilde değil, bir labirent gibi, hem de filmde de gözüken bir devir daim gibi birleştirmiş filmi.
Nolan bilerek pek çok detayı vermemiş seyirciye. Bu da filmin konseptine uyuyor. Bu gerçeklik sana ait ama "hiç mi şüphe duymuyorsun gerçeklikten be bro?". Film trende başlıyor da desek, oraya nasıl geldiler, bilmiyoruz, aynı başlarını hatırlamadıkları rüyalar gibi. başlangıç şüpheli olunca gerisi de şüpheli yani tüm film aslında bir rüya olabilir. sonunda da ben de herkes gibi totemin düşmesi için bekledim (yalvardım:P) ama düşmedi. beyne atılan bir parazit gibi bu da, belki de düşecekti, ama çocukların hiç yaşlanmamış olması ve aynı kıyafetleri giyiyor olmaları, bir kaç şeye işaret. Nolan sanırım 10 yılda, her gün bir frame yaza yaza gitmiş. Filmi neresinden başlatırsan o kadar başka bir yere gitmesi, hangi rüya seviyesine hangi numara dersen, başka bir kapıya çıkması, filmin fizik kanunlarına uygun sorular sorduğunda alamadığın cevaplar (Limbo'da iken Saito'nun yaşlı olması ama Cobb'un olmaması, limbo'dan kurtulmanın yolu ölmekse, Limbo'nun o kadar da tehlikeli bir şey olmaması ya da sonraki sekansın limbo'dan kurtulmuş sayılmaması, veya Yusuf'un ilacından sonra Cobb'un hiç totemi çevirmemesi, ilaç sonrası uyanınca da eşini görmesi, Cobb ve eşinin ray anısını taşıyabilmesi...) beni kesinlikle Nolan'ın zekasına hayran bıraktı.
Nolan bir tarikat kursa katılırım. Bu filmi de bir kaç daha izlerim. IMAX versiyonu gelse hele...
Bir de "seyircinin totemi" muhabbeti var. sanırım 2-3. izleyişte çözebilcez bazı şeyleri :) |
Edited by - Mega Volkan on 07/31/2010 04:12:42 |
 |
|
|
raven
Turkey
4065 Posts |
Posted - 07/31/2010 : 11:42:01
|
Söylenecek söz falan yok,feci etkilendim feci...
Şöyle bir çoğunluk izlesin de öyle konuşalım bazı şeyleri...
 |
 |
|
|
c-none
Guinea-Bissau
7183 Posts |
Posted - 07/31/2010 : 13:55:53
|
spoiler yok
gün boyu yiyip içip geyip yaptıktan sonra gece 23:15 seansında gayet karnımız şiş ve sıfır konsantre bir şekilde salona girdiğimiz halde filmi gözlerim fal taşı gibi izledim! hem anlamakta zorluk çektiğim için, hem de film muazzam olduğu için! sakın bu filmi öyle saçmasapan bi saatte konsantre olmadan izlemeyin, zaten yeterince "anlamayacaksınız" :) ama bunların hepsi volkan'ın dediği gibi nolan'ın kasten bıraktığı boşluklar. seyiriciyi yabancılaştırma hadisesi space odyssey'den beri bu kadar başarılı yapılmamıştı diye beylik bi laf sıçarmışım şimdi, hoş olurmuş falan :P kurduğum rüyadan ürküyorum mk.
ayrıca eski sevgilisini bir senedir rüyalarından çıkaramamış psikopatlar, filmden uzak durun! :)
http://amberarmageddon.blogspot.com/
|
 |
|
|
Mega Volkan
Haiti
5082 Posts |
Posted - 07/31/2010 : 14:11:57
|
2 sene de olabilir  |
 |
|
|
Dark Crimson
Netherlands
3163 Posts |
Posted - 07/31/2010 : 15:09:23
|
benim filmde en çok zorlandığım nokta afili bir cümle kurulduktan sonra bunu idrak edecek zamanı bulamamam. Çünkü replikler olaylar ardı ardına. Bir an için durmuyor film. Şöyle bi kafamda birşeyler düşüneyim bir oturtmaya çalışayım diyorum yok zaman yok takip etmek daha önemli oluyor bir anda:) bu sebepten evde durdura durdura da izlemek lazım:D ne kadar çok sinemada izlesen de keza ortalamanın çok üstünde zekaya sahip olmadan kasar yani. merdiven.paradoks. ulan ne sahnelerdi ne olaylardı. ne dövüşlerdi.
 |
|
|
c-none
Guinea-Bissau
7183 Posts |
Posted - 07/31/2010 : 16:36:31
|
hahaha dark crimson'ın dediği "söylenen afilli bir cümleyi düşünmek için vakit bulamama"yı ben de yaşadım :) yarım dakikalık bir diyalogdan 150 tane aforizma çıkıyo lan! :D
|
 |
|
|
noiseworks
Iraq
4807 Posts |
Posted - 07/31/2010 : 19:08:57
|
bi kere bunu sinemada izleyin, kaçırmayın.. aksiyon sahnelerindeki konsol oyunu düzenlemeleri o sırada oynayan olmadığınız için hafif bayabilir ama bana kalırsa karlı ortamda komando sahneleri dışında bütün aksiyon sahneleri harikaydı. favori sahnem şehrin büküldüğü sahne.
spoiler
e olm bu konu thirteenth floor da işlenmişti lan. 13th floor, Johnny Mnemoni ve Ocean's Eleven'in harika bir remiksi olmuş.
dev spoiler
totemin düşmemesi aslında filmin gerçekliğine, bir üst layer'ın aslında sinemada izleyen seyircinin ta kendisi olduğuna dair bir gönderme ise, çok kral hareket olur.. ek olarak büyükbabanın önerdiği mimar adayı kızımızın aslında caprio nun kızının bir yansıması olma ihtimali ise beni filme kendi senaryolarımı katma konusunda bokunu çıkaracak kadar kendimi zorladığıma ikna ediyor. "but we grew old together cümlesinden sonra el ele yaşlı hallerini gördüğüm an gözyaşlarını bıraktım arkadaş. klast.
çok güzeldi lan film.
myspace.com/eskisigibi keremnoise.blogspot.com/ |
 |
|
|
Alexander Supertramp
1980 Posts |
Posted - 07/31/2010 : 23:23:38
|
Zaman algısının bu kadar mükemmel bir şekilde gözler önüne serilebileceği başka bir film daha izleyebileceğimi sanmıyorum. Bu hayatta değil
--- İnsanın kendi varoluşunu algılayabilmesine giden yol, sanıyorum, öncelikle kişinin kendisini nasıl varedemediğini yakalayabilmesi ve görebilmesiyle açılmaya başlıyor. Bence çoğu insanın bir şeyler ‘yaparak’ varolabileceğine inanmış olması bu yolun açılmasını engelliyor. Çünkü ‘olmak’ ‘yapmak’tan önce gelir. Varolamadan... yaptıklarımız kendimizden doğamaz.
Engin Geçtan
Senin buraya gelmenin sebebi sadece bizim "Gel" dememiz değil, ayrıca onların sana "Git" demeleri. Hiç kimseye "kötüdür" deme. Aslında onlar, bilmeden iyilik eden insanlardır.
Şeyh İbrahim Dede |
 |
|
|
c-none
Guinea-Bissau
7183 Posts |
Posted - 07/31/2010 : 23:28:49
|
filmde bir iki karakterin isimleri hepsi bi garipti bi de mk, cobb, mal, philippa, ariadne, eames vs. garip isimler vesselam.
alexander supertramp'in "not in this life" kullanımını türkçemize hediye etmesi de resmen günümü yaptı falan yani :)
|
 |
|
|
Alexander Supertramp
1980 Posts |
Posted - 07/31/2010 : 23:35:57
|
Hehe bu arada Ariadne ismiyle ilgili sözlükte şöyle klas bir yorum okudum:
quote: ariadne'nin mitolojide tıpkı theseus'u kurtarması gibi, dom'u da kendi içindeki duygusal labirentten kurtarması, hatta bunun da üstünde, bir labirent mimarı olması (syncopy'nin amblemi?)
Edit:ekşi sözlükten mükemmel bir yorum gelmiş
---spoiler---
quote: son sahnedeki topaç muğlaklığı, seyircinin inisiyatifine bırakılmış ucu açıklıktan ziyade filmin ana meselelerinden birinin altını kalın kalın çiziyor gibi. zira filmdeki gerçeklik-rüya ayrımı bilinen anlamda gerçek/sahte karşılaştırmasına dayanmıyor. gerçek ve gerçeklik (filmde birbirinden ayrık vurgulanan truth/reality) farklı kavramlar ve "gerçek" elle tutabileceğimiz bir perspektif değilken (daha doğrusu böyle bir yer "yok" iken - welcome to the desert of the real) gerçeklik yapıları (iç içe geçmiş rüya katmanları) öznenin anlamlandırma düzeneğine bağlı olarak dağılıp korunacak tam da bildiğimiz anlamdaki "yaşam" alanlarını oluşturuyor. (matrix'in tersine biri diğerinden daha fazla "gerçek" değil)
şimdi adını tam hatırlayamadığım şirketin ana karakter cobb ile olan isim benzerliği ve açıktan dile de hetirilen "cobb'un fantazisini bozmaya uğraşan bir hata" olabilme ihtimalini göz önünde bulundurup topaçın durmadan dönmeye devam edeceğini varsaydığımızda dahi, bu durum cobbs'un gerçekliğinde en ufak bir azaltma yaratmayacaktır. yada o anki gerçekliğinin bir "yanılsama"dan ibaret olduğunu farkedip bir üst katmana geçmesi, geçeceği üst katmanın "gerçek" olduğunu kanıtlamaz. pür gerçeği arama fikri -özne gerçekliğinden rahatsızlık duymadığı sürece- boş bir teorik önermedir (kadın yoktur) ve sadece "inanıldığı" sürece gerçeklik gerçekliktir.
---spoiler---
|
Edited by - Alexander Supertramp on 08/01/2010 00:50:03 |
 |
|
|
Haste
Turkey
1851 Posts |
Posted - 08/01/2010 : 01:06:17
|
Imdb puanı dışında hiçbir önbilgiye sahip olmadan bugün izleyebildim.
Gayet güzel film, kabul. Lakin bırakın rüyalara dayanan temasını, eğer bu film 9küsür alıyorsa kesinlikle biz de rüya alemindeyiz.
spoiler
Rüyaların efendisi Leonardo, daha önce başarıyla yürüttüğü bilgi çalma işinde yavaş yavaş sıçmaya başlamıştır. Göte gelmek üzeredir. Bi para babası son bir iş teklif eder. Eğer başarırsa nüfuzunu kullanıp onu temize çıkaracaktır.
Ellen Page gelir. Leo Ellen'ı morpheusun neoyu test ettiği gibi hayali ortama sokar. Ellen afişte görüldüğü gibi şehri ikiye katlar, ordan girer burdan çıkar. Heyecanlanmaya başlarız çünkü film bu formatta giderse acayip olacaktır.
Ama olmaz(anlatım bozukluğu). Öğreniriz ki Leo'nun eski manita rüyalara girip error verdirmektedir. Ellen meraklanıp durumu düzeltmeye çalışsa da (motivasyon?) yancı moduna geçmekten kurtulamaz. Leo'nun diğer takım arkadaşları ise birer görev adamı olsalar bile toplamda tat vermeyen karakterlerdir.
Tayfa rüya içinde rüya içinde rüya içinde rüya.. şeklinde ilerlemektedir. Katmanlar arasındaki etkileşim hoş ve güzeldir lakin tempo arttıkça normal bir filmde max 30sn çalınması gereken epic müzikler başlar ve hiç susmaz. Bu noktada baygınlık başlamaktadır.
Otel koridorlarındaki düşük yerçekimli dövüş bünyeyi heyecanlandırır gibi olsa da karlı kayaklı kızaklı savaş sahneleri adamı iyiden iyiye sıkmaktadır. Bi türlü işlerini halledip benim gibileri rahatlatamazlar. İş uzadıkça uzar.
Neyse en sonunda görevi başarırlar, herşey normale döner. Fakat bu noktada filmi yapan vatandaş büyük bir gol atmak üzeredir: Öyle bir dümen yapayım ki bu aşk-bilimkurgu-vurdulukırdılı azcık ortaya karışık film her halükarda 10/10 alsın hatta kimse bunu sorgulamasın.. Vee Leo topacı çevirir lakin akibeti belli değildir.
Merak edenler için, topacın ne olacağı aslında belli. Durmuyor. Hatta siz yarın pazardan bi topaç alıp çevirirseniz o da durmayacak.
spoiler
M.A.S.K. > Transformers Laserion > Voltran Benjamin > Tsubasa
 |
 |
|
|
Alexander Supertramp
1980 Posts |
Posted - 08/01/2010 : 01:40:18
|
Helal olsun haste iki dakikada çözmüşsün 10 yıllık senaryoyu
--- İnsanın kendi varoluşunu algılayabilmesine giden yol, sanıyorum, öncelikle kişinin kendisini nasıl varedemediğini yakalayabilmesi ve görebilmesiyle açılmaya başlıyor. Bence çoğu insanın bir şeyler ‘yaparak’ varolabileceğine inanmış olması bu yolun açılmasını engelliyor. Çünkü ‘olmak’ ‘yapmak’tan önce gelir. Varolamadan... yaptıklarımız kendimizden doğamaz.
Engin Geçtan
Senin buraya gelmenin sebebi sadece bizim "Gel" dememiz değil, ayrıca onların sana "Git" demeleri. Hiç kimseye "kötüdür" deme. Aslında onlar, bilmeden iyilik eden insanlardır.
Şeyh İbrahim Dede |
 |
|
|
Mega Volkan
Haiti
5082 Posts |
Posted - 08/01/2010 : 02:06:20
|
| haste bence iyi yazmış yine. "Nolan o filmden bu filmden çalıp çırpıp film yapmış, yaşasın ghost in the shell" diyen YÜCEEE sinema severi gördüm. yani allahtan şükretmeliler ki dilimizde "bence" "güzellik görecelidir", "benim fikrim bu" "kime ne" gibi kelimelerimiz, kalıplarımız vardır. gerçekten buna şükretmeli bu insanlar. |
 |
|
|
Dark Crimson
Netherlands
3163 Posts |
Posted - 08/01/2010 : 10:00:46
|
hehe spoiler dediklerinizi okuyorum da, mesela alexander'ın sözlükten koyduğu şeyleri filmi izlemiş biri olarak okuyorum. Pek birşey anlamıyorum:) Hiç izlemeyen okusa bunlar ne derece spoiler olabilir bilmiyorum:)
 |
|
|
Alexander Supertramp
1980 Posts |
Posted - 08/01/2010 : 10:36:16
|
:) Filmin sonuyla ilgili ipuçları içerebileceği düşüncesiyle (ki içeriyor) öyle bir ibare koyayım dedim. Tedbirli olalım, küfür yemeyelim :)
Engin Geçtan
Şeyh İbrahim Dede |
 |
|
|
Mega Volkan
Haiti
5082 Posts |
|
|
Guybrush Threepwood
8458 Posts |
Posted - 08/03/2010 : 02:35:02
|
Volkan'ın verdiği şu linkten bile belli bu filmin nasıl bir psikopatinin ürünü olduğu.
Karakterlerin tümü, referans yapılan müthiş filmlerin alayı, kafa kırdırıcı olay örgüsünün tillahı kusursuz. Çok ama çok sevmek bir yana, bir Metropolis, bir Brazil izlemiş gibi çıktım sinemadan, aynen Event Horizon, Matrix, Dark City, 12 Monkeys'i izlememin ertesinde zekaya tapınarak nasıl çıktıysam salonlardan o şekilde.
Inception elbette "a classic in the making" bir film, ona şüphe yok. Yalnız şehrin bükülüşü ve diğer döndürgeçli sekanslar bir yana Ariadne'ye Cobb düş içerisinde düş olayını açıklarken sokakta yaşanan patlamalar resmen alkış koparttı salonda. İstinye Park'ta bir P.tesi gecesi 21:30a son 2 koltuğu bulabildik diyeyim siz anlayın, haklı bir izdiham söz konusu.
Filmin sadece yakın dövüş ve çatışma sahnelerini yeterince "imzalık" ya da "jeneriklik" bulmadım, elbette bunlar filmin büyüleyici kurgusunun yanında belki fazlasıyla detay kalmaya mahkumlar ancak mükemmel değil de ortalama çeşnilerle geçmiş olmuş o sahneler. Zaten filmin hemen başında Leo küvete düşerken bende şalter attı bariz su yuttum daha fazla aksiyona gerek yok :P
Herkes en az 1 defa izlemeli. Janr takıntısı olmadan, sinema adına görülmesi gereken değerli yapıtlardan.
 |
Edited by - Guybrush Threepwood on 08/03/2010 02:37:23 |
 |
|
|
nefertiti
Turkey
289 Posts |
Posted - 08/03/2010 : 16:15:49
|
Herkes Nolan'ı konuşuyor, neden bana bu kadar ilginç gelmedi acep?? Rüya konulu bir paradoxtan fazlası değil. ha Nolana ölürüm o ayrı.
The Demon HunTer
 |
Edited by - nefertiti on 08/03/2010 16:17:30 |
 |
|
|
Dr. Feelgood
1568 Posts |
Posted - 08/03/2010 : 18:29:58
|
Ben de izleyebildim sonunda pazartesi gecesi. Beklediğimize değdi, neredeyse mükemmel.. yalnız tek seferde herşeyi yerli yerine oturtamadım, sonra düşündüm ki zaten pek mümkün değil böyle bi filmde, 1 defa daha izlemek istiyorum.
 |
 |
|
|
DeathStaR
Sri Lanka
1792 Posts |
Posted - 08/03/2010 : 22:58:52
|
SPOILER GİBİ DEĞİL GİBİ
3. rüyadaki karlı ortam yazılırken niyeyse Modern Warfare 2'deki Cliffhanger bölümünden esinlenilmiş gibi geldi bana. Çok mu yazdım acaba?
SPOILER GİBİ DEĞİL GİBİ
Silmiş süpürmüş film.
 |
 |
|
|
c-none
Guinea-Bissau
7183 Posts |
Posted - 08/04/2010 : 00:41:16
|
yahu filmin o karda geçen bölümleri filmin en sıkıcı kısımları ya. daha sıkıcı çatışma sahneleri çekilemezdi heralde. cuma günü tekrar gidicem ama filmin o sahnelerinde gidip tualette angelina'nın salt fragmanını izlicem sanırım mk :D
|
 |
|
|
Dr. Feelgood
1568 Posts |
|
|
trapped in a corner
Australia
157 Posts |
Posted - 08/04/2010 : 09:08:45
|
| Bence de karda gecen catisma sahnelerindeki AI bayagi kotuydu. Difficulty'i arttirip denemek lazim birde. |
 |
|
|
Mega Volkan
Haiti
5082 Posts |
|
|
Dark Crimson
Netherlands
3163 Posts |
Posted - 08/04/2010 : 13:54:59
|
Spoiler: Cobb and his team were not the only people who were able to complete the act of Inception in the movie. There was one more guy who actually was successful in this act, and it was Christopher Nolan. He planted the idea in the minds of millions of viewers, that the spinning top is Cobb's totem. And at the very end, the scene cuts to the spinning top, and everybody keeps guessing whether the top would topple to suggest Cobb's return to reality. Or would it keep spinning forever as if Cobb is still in a dream.
You would have noticed, that in both the incidents shown in the movie where an idea was successfully incepted into the subject's mind, it was the very end of the dream where actual inception happened. Although, the foundation of the idea was laid down slowly and steadily during the course of dreams, it was not until the end of the dream that the inception completed. If I draw analogies and say that movie was like a dream, audience the subject, and Nolan the architect, then it would be appropriate to say that Nolan built up the idea in audience' minds that spinning top was Cobb's totem. Nowhere in the movie has Cobb admitted by himself that the top is his totem. He spins the top, but maybe the reason for this could be the one I mentioned earlier. Perhaps the wedding ring was his totem. Or perhaps his children's faces (thats another theory posted on internet).
And at the very end of the movie, he leaves the top spinning, and audience come out of the dream believing that the top is Cobb's totem. Everyone on first viewing would have ignored the presence or absence of a wedding ring on his hand, and the spinning top in the end would have strengthened the idea that it was the totem (Remember, its not easy to recall what happened in a dream, except the very end). The reason why the last scene cut to the spinning top was because that was the idea he wanted to implant in our minds.
 |
|
|
Blackie
Turkey
175 Posts |
Posted - 08/04/2010 : 16:12:44
|
sırf burada yazılanları okuyabilmek için gittim izledim desem yalan olmaz (yoksa daha sonra gidecektim)
Konunun 13th Floor filminde işlenmiş olması bende filmin başında hayal kırıklığı yarattı. Ayrıca altyazı yoktu, o malum diyaloglardan açıklamalardan bir sikim anlamadım. Hoş altyazılı izleyenler de pek çoğunu kaçırmış sanırım :)
O müzik olayını anlamadım ben ya. Müzik çalması uyarı falan mıydı bunlar uyanmadan önce?
Leonardo Dicaprio'nun bu filmde de karısına ve çocuklarına odaklanması aklıma devamlı Shutter Island'ı getirip durdu. Onda da aynı muhabbet vardı. Ayrıca Leonardo Dicaprio'nun Inception'daki karakteri Shutter Island'daki karaktere çok benziyordu. (hem oyunculuk açısından hem de karakteristik özellikler açısından)
L.D ve Ellen Page'in kafede oturdukları sahne tarihe geçer bariz. O neydi öyle ya.
IMDB'deki not bariz yazış olmuş. Prodüksiyon kesin para falan verip yapmıştır onu, reklam amaçlı. Görürsünüz 2 ay sonra düşer 10. sıraya. The Dark Knight'ta da aynı şey olmuştu (dark knight sker atar bu filmi o ayrı konu)
Fenomen olur falan diye yazılar var, olur olmasına da Matrix gibi bir fenomen olacağını sanmıyorum. Hatta hiçbir filmin Matrix kadar fenomen olabileceğini sanmıyorum.
Şimdilik aklımda kalanlar bunlar, ben altyazılı doğru düzgün tekrar izlediğimde, o açıklamaları falan iyice anladığımda fikrim değişebilir ama benden en fazla 8 işler Inception'a.
erken edit : Avatar'ı izlememiş olsaydım bu filme hayran kalabilirdim he |
 |
|
|
nefertiti
Turkey
289 Posts |
Posted - 08/04/2010 : 16:36:10
|
dost, avatarla bu film arasında bağ kurabilmen çok orjinal. Sırada ne var? kutu kutu pensemi?
The Demon HunTer
 |
 |
|
Topic  |
|