Düşler ve Kabuslar
Düşler ve Kabuslar
Home | Profile | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
 All Forums
 Esas Forumlar
 GENEL MUHABBET
 Öğretmenin hali
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

kaka

Turkey
1243 Posts

Posted - 07/29/2010 :  18:53:23  Show Profile  Send kaka an ICQ Message  Click to see kaka's MSN Messenger address  Reply with Quote
Hürriyet haberi; okurken içim burkuldu.

Tayfun Tuzcu, 2002 yılında Mimar Sinan Üniversitesi'nde Sanat Tarihi Bölümü'ne kayıt yaptırdı. 2 yıl burada okuduktan sonra 2004 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü'nü kazandı, 2008'de de buradan mezun oldu. Ancak Tuzcu için mesleki yaşamı beklediği gibi gelişmedi. Mücadele etti, KPSS'ye 3 kez girdi, ikisinde de 72 puanla kazanamadı. Bu yıl ise heyecanla puanının açıklanmasını bekliyor.

Tuzcu, askerden gelen işsiz arkadaşlarının İŞKUR'a başvurmaları için belgelerini doldururken bir tane de kendisi için düzenlediğini söyledi. Bir hafta sonra Burhaniye Kapalı Spor Salonu'nda başvurular için kura çekildiğini ve kendi adının da çıktığını kaydeden Tayfun Tuzcu, şunları anlattı:

“İş, okullarda 6 ay hademelikti. 700 kişi içinden ilk benim adım okununca şok oldum. İlçenin Halk Eğitim Müdürü beni tanıyor. ‘Ya bu nasıl olacak, adam öğretmen, mümkün değil olmaz’ demiş. İŞKUR'dan yetkililer, kaymakam ve müdür aralarında, ‘Bu basına yansırsa büyük olay olur, başka bir hizmete verelim’ diye konuşmuş. Sonuçta ertesi gün gittim ve işe başlattılar. İşe başladığım okul da benim için sürpriz olmuştu. Çünkü Burhaniye'nin en eski okullarından olan, benim de 8 yılımı geçirdiğim Nadir Tolon İlköğretim Okulu'nda görevlendirilmiştim. Bu benim içimde buruk bir sevinç oluşturdu. Kendimi sınıflarında öğrencilerime ders verirken rüyalarıma giren okulda, bir şans eseri olarak hademe olmuştum. İçim burkuldu ama yine de işe başladım.”

ÖĞRETMENLERİ ÇOK ÜZÜLDÜ, TEPKİ GÖSTERDİ

İşe başladıktan öğretmenlerinin duruma çok üzüldüğünü ve durumu medyaya yansıtmayı teklif ettiklerini anlatan Tuzcu, “Ağlamamak için kendimi zor tuttuğum anlar oldu, medyaya duyuralım ısrarlarına rağmen 'öğretmenken hademe oluşumu' kimseye malzeme etmek istemedim. Ajitasyon yapmak isteseydim elimde imkanlar vardı” dedi.

MEDYAYA DUYURMAYALIM RİCASI

Bu durumunun Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerini de tedirgin ettiğini ifade eden Tuzcu, “1.5- 2 ay süreyle hademelik yaptıktan sonra, ‘Medyaya duyurmayalım’ ricasıyla birlikte, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerin girişimiyle Burhaniye Halk Kütüphanesi'ne yine temizlikçi olarak verdiler. Memur ise ‘Madem geldin buradaki tuvaletleri temizleyeceksin’ diye durumunu bilmesine rağmen emir yağdırdı. 4- 5 ay paspasçılık yaptım. Durumum anlayana derstir ama bu ders meselesi değil. Bir ülkenin eğitim ve dış politikası seneden seneye değişmemeli. Üçüncü dünya ülkelerinde bile olmaz belki. Resmen ayakaltı olmuş. Yaptığım hiçbir işten utanmıyorum. Ahlaksızca para kazanmıyorum” diye konuştu.

ARTIK 2 YIL İŞ YOK

Ailesinin emeklerini boşa çıkarmamak için hademeliği kabul eden Tayfun Tuzcu, “İş 18 Nisan'da bitti. İŞKUR, işe yerleştirdiği adamları 2 yıl işe almıyor. Dershane ve özel okullarda modern köleliğe yem olmamak için dershaneye başvurmamıştım. Şimdi başvurdum haber yok” dedi.

ARTIK HİÇ BİR ŞEYE ŞAŞIRMIYORUM

Eğitim sisteminde başköşede oturanların yetersiz olduğunu öne süren Tuzcu, “Türkiye dünyada söz sahibi olmak istiyorsa eğitime önem versin. Artık hiçbir şeye şaşırmıyorum. Öğretmenken hademe olduğuna göre doktorken hastabakıcı da olabilirsin. Benim durumumda 320 bin tane öğretmen adayı var. Plansız programsız üniversiteler açılıyor. Buradan mezun olan öğrencilerin ne iş yapacakları hesaplanmıyor. Her ile bir üniversite açılıyor. Üniversite açılan il ve ilçelerdeki esnafa müşteri olarak bizi sunuyorlar. Onca yıl eğitimden sonra mezun olan arkadaşlarımız, benim gibi sokaklarda işsiz olarak dolaşıyor” dedi.

ÖNEMLİ NOT: Haberimizin başlığında "Okudu okudu okudu, hademe bile olamadı" dedik. Bunu yıllarca öğretmen olmak için okuyan bir genç insanın durumunu vurgulamak için yaptık. Onun dışında okul hizmetlilerinin, Türk eğitimine yaptıkları katkıları yok saymamız mümkün değildir. Dünya görüşümüze göre her meslek yüceltilmeye değerdir.

yusufnalkesen

Turkey
425 Posts

Posted - 07/29/2010 :  19:09:59  Show Profile  Reply with Quote
ülkenin her yerinde daha acı dramlar yaşanırken öğretmenin isteyerek hademelik yapması zikimde olmaz arkadaş..bir sınava 1 milyon kişi giriyorsa, bilmem kaçyüzbin'i 80 altı puan alıp, küçük bir kısmı 90 küsür alıyorsa doğal olarak yüksek alanları alacaklar.kaldıki yüksek puan alanlar bile kurayla murayla öğretmen olabiliyor.oldu a.k hem iyi bir puan alama hemde hademe olup basına yay. ne güzel istanbul.bide, basına yaymayalım diyen bir öğretmenin, gazeteye ajitasyonun kralını yaparak röportaj vermesi, korkunç bir çelişki.

@}--,-`--@}--,-`--@}--,-`--@}--,-`--@}--,-`--

bigişımols... bi-bigişımolsss... eööm biiigiiişımoools!
Go to Top of Page

exsaddam

Turkey
4493 Posts

Posted - 07/29/2010 :  19:56:28  Show Profile  Visit exsaddam's Homepage  Click to see exsaddam's MSN Messenger address  Reply with Quote
doğal seleksiyon , altta kalan babayı yesin yani :) bi kere daha şaşırtmadın beni bigişimols :D
Go to Top of Page

yusufnalkesen

Turkey
425 Posts

Posted - 07/29/2010 :  21:47:30  Show Profile  Reply with Quote
olm n'alakası var. bu bürokrasiyi yada durumu savunacak kadar balataları sıyırmadım. benim kızdığım nokta; daha kötüsünü yaşayan on binlerce insan olmasına rağmen (en yakın örneği abim) kendisini basın'ın şefkatli kollarına atması ve ajitasyonun allahını yapması. modern köle olmak istemeyecek kadar gururlu birinin, aşağılık bir meslek olarak gördüğü paspasçılık yapması ve 6 ay boyunca sesini çıkarmaması dürüstçe değil..böyle güçsüz insanları hiç sevmem. birazcık akıllı olsa, daha en baştan bu saçmalıkların yaşanmasına izin vermezdi.belli ki arkadaş, tüm umudunu kpss'ye bağlamış, devlet'e kapağı atmakla herşeyin biteceğini zanneden yüzbinlerce memurphilia'dan biri.

@}--,-`--@}--,-`--@}--,-`--@}--,-`--@}--,-`--

bigişımols... bi-bigişımolsss... eööm biiigiiişımoools!
Go to Top of Page

exsaddam

Turkey
4493 Posts

Posted - 07/29/2010 :  22:05:07  Show Profile  Visit exsaddam's Homepage  Click to see exsaddam's MSN Messenger address  Reply with Quote
işe yaramış haberlere kadar çıkmış , bir tarafları sıkışacak meb ının , belki yasa filan çıkarırlar.bide senin mantığında gidersek ; en dibe vurmuşlardan başka kimsenin ses çıkarmaya , hakkını aramaya hakkı yok , kendilerinden daha kötü durumsdakilere baksınlar mantığı çıkıyorki , sabancılar bile bu kadar ileri gidemedi , benden uyarması :)
Go to Top of Page

Evil Elvis

6741 Posts

Posted - 07/29/2010 :  22:57:35  Show Profile  Click to see Evil Elvis's MSN Messenger address  Reply with Quote
"Dershane ve özel okullarda modern köleliğe yem olmamak için dershaneye başvurmamıştım. Şimdi başvurdum haber yok"

şu cümle yüzünden yusufnalkesen'e katılıyorum. zira abimiz kapağı devlete atmanın peşinde. kendine ve yaptığı işe güveni yok bariz.

şunu da anlamam devlet memurları "sürünüyoruz" diye yollara dökülüp gösteri yaparken nasıl oluyor da devlet memurluğuna her yıl yüzbinlerce insan başvuruyor?

kaka

Turkey
1243 Posts

Posted - 07/29/2010 :  23:48:43  Show Profile  Send kaka an ICQ Message  Click to see kaka's MSN Messenger address  Reply with Quote
Burda dershanelerde ayda 300-400 lira veriyorlar yeni mezun öğretmene. Sigorta falan da yok.
Ülkelere göre üniversite mezunu işsiz öğretmenlerin istatistikleri ile ilgili araştırma kesin yapılmıştır.
Durumumuz rezillik ülke olarak...
Daha da rezili bu tarz haberleri kanıksamak, kanıksamaya zorlanmak.
Go to Top of Page

31feetunder

Turkey
534 Posts

Posted - 07/30/2010 :  00:21:07  Show Profile  Visit 31feetunder's Homepage  Click to see 31feetunder's MSN Messenger address  Reply with Quote
cık cık.adam başta hata yapmış . üniversite okurken okulda ışıklı nurlu evlerde kalıcaktı üst düzeye yükselmişti zaten. şimdi kpss de neymiş adam hem dershanede mesleğini devam eder hatta iyi bir şakirtlik dönemi geçirdiyse adı bile söylenirken zorlanan ülkenin birinde mesleğini yapardı
hatta ne gerek vardı bunlara polis olma imkanıda var bizim hocanın 6 aylık eğitimden sonra 4 haneli rakamlı maaşla işede başlayabilirdi hatta lojmanı vs olurdu.
hademelikte kendi kaşınmış arkadaş ne gerek var .

soktumun sistemi ne güzel çalışıyor mk.

Edited by - 31feetunder on 07/30/2010 00:27:17
Go to Top of Page

John Voxville

261 Posts

Posted - 07/30/2010 :  13:57:12  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Evil Elvis

şunu da anlamam devlet memurları "sürünüyoruz" diye yollara dökülüp gösteri yaparken nasıl oluyor da devlet memurluğuna her yıl yüzbinlerce insan başvuruyor?

Belki süründüğünü düşünmek için kendince haklı nedenleri vardır (6 çocuğu olması gibi mesela) ama genele bakarak (genele bakacam mecburen, nereye bakiim) sürünmek bi yana tahtırevanla dolaşıyor memurlar.
Go to Top of Page

lil siztah

Finland
1352 Posts

Posted - 07/30/2010 :  19:45:28  Show Profile  Visit lil siztah's Homepage  Click to see lil siztah's MSN Messenger address  Reply with Quote
belli mesleklerin özel sektör şartlarına oranla memur kadrolarındakiler gerçekten de kral statüsünde sayılabilir.
hiç olmazsa maaş ve sigortalarının düzenli ödeniyor olması memuriyetin cazibesini arttırıyor.

benim hala-enişte tayfasının çoğunluğu şu an memuriyetten yüksek derecelerden emekli.
çocukken 'büyüyünce ne olacaksın?' diye sorduklarında 'memur' derdim (ne akla hizmetse :)
bunlar da 'iyi, bizim gibi açlıktan nefesin kokar öyleyse' derlerdi.
geçenlerde 'memuriyetinin ilk maaşınla bize şunu bunu alırsın artık' dediler
ben de 'açlıktan nefesim kokucak benim, bişey alamam kusura bakmayın' dedim :D
gerçi biz mezarda emekli olucaz ama,
onların şu anda nispeten genç yaşta aldıkları aylık bin küsür olan emekli maaşı bile son derece şukela yani.

..nothing is as bad as it seems...
Go to Top of Page

kaka

Turkey
1243 Posts

Posted - 07/31/2010 :  02:01:49  Show Profile  Send kaka an ICQ Message  Click to see kaka's MSN Messenger address  Reply with Quote
Yasal değişiklikler olmazsa 2038'de emekliyim.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
Düşler ve Kabuslar © Cenk SARI
Düşler ve Kabuslar RSS Feed